Zapiekanka z mięsem mielonym

Ewelina
Zapiekanki
15.10.2014 8:59
Zapiekanka z mięsem mielonym

Przepis

Przepis na tą pyszną zapiekankę znalazłam w książce "Pyszne zapiekanki" wydawnictwa Weltbild. Zmniejszyłam jednak ilość składników podanych do zrobienia tej zapiekanki i dodałam od siebie pieczarki :) Zapiekanka wyszła bardzo smaczna :)

Składniki:

600 g mięsa mielonego,

250 g pieczarek,

2 cebule,

1 bułka,

1 jajko,

2 małe pomidory,

300 g ziemniaków,

sól morska Specialite Kamis,

pieprz czarny Specialite Kamis,

szczypiorek,

do obtoczenia kotletów: bułka tarta,

sos:

400 ml śmietany 12%,

2 jajka,

szczypta soli Kamis, papryki słodkiej Kamis i pieprzu kolorowego Kamis.

Przygotowanie:

Bułkę maczamy w mleku lub wodzie i dokładnie wyciskamy. Dodajemy do mięsa mielonego i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pieprz i sól. Mieszamy, aż do połączenia się składników. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Podsmażamy na patelni, po 2 minutki z każdej strony. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pól i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z cebulką. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kotlety z ziemniakami. Całość posypujemy pieczarkami i zalewamy sosem. Sos robimy ze śmietany, wymieszanej z roztrzepanymi jajkami i przyprawiony przyprawami. Układamy ćwiartki pomidorków i posypujemy szczypiorkiem. Zapiekamy ok. 30 minut w 200 stopniach.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną