Przepis
SKŁADNIKI :
1 młoda cukinia
100 g salami pokrojonej w plastry
1 pomidor pokrojony w kostkę
1 kulka mozzarelli
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
oliwa
sól
oregano świeże lub suszone
kilka listków mięty lub bazylii
PRZYGOTOWANIE :
Cukinię myjemy i kroimy na mniej więcej 1,5-2 centymetrowe plastry. Plastry posypujemy solą i smarujemy z każdej strony oliwą oraz nacieramy zmiażdżonym czosnkiem. Grillujemy je krótko z obu stron, około 2 minut z każdej strony. Lekko grillowane plastry cukinii posypujemy oregano i układamy na nich po plasterku salami, mozzarelli oraz posypujemy pokrojonym pomidorem.
Kładziemy ponownie na grillu i pieczemy, aż ser się rozpuści. Polewamy ketchupem lub innym ulubionym sosem, chociaż ja uwielbiam cukiniowe pizze bez żadnych dodatkowych sosów. Jeszcze listek mięty lub bazylii i gotowe do podania.
Są tak pyszne że wam również posmakują. Polecam :)