Przepis
SKŁADNIKI :
1 bakłażan,umyty,pokrojony wzdłuż na plastry o 0,5 cm
1 średnia cukinia,umyta,pokrojona wzdłuż na plastry
30 ml oleju
1 duża cebula,posiekana
sól,pieprz
słodka papryka w proszku
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
szczypta cynamonu i gałki muszkatałowej
2 łyżeczki gęstego przecieru pomidorowego
1 puszka pomidorów w całości lub krojonych
1/2 szklanki bulionu (rozpuściłam kostkę rosołową w szklance ciepłej wody)
opakowanie sera fety 200 g
SOS BESZAMELOWY :
2 łyżki masła naturalnego
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól,pieprz
1 ząbek przeciśniętego czosnku
Na patelni z odrobiną olej(piekłam na patelni teflonowej bez oleju) podpiekamy lekko posolone plastry cukinii i bakłażana z obu stron.Odkładamy je na talerz.
W garnku podpiekamy cebulkę na oleju,dodajemy mięso mielone,mieszamy.Do wysmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki,przecier,bulion i gotujemy około 20 minut bez przykrycia od czasu do czasu mieszając.Na koniec przyprawiamy.
W mniejszym garnku rozpuszczamy masło,wsypujemy mąkę cały czas mieszając trzepaczką wlewamy stopniowo mleko.Doprawiamy solą,pieprzem,gałką i dodajemy czosnek,mieszając czekamy aż sos się zagotuje i lekko stężeje.Sos odstawiamy.
Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego,na to plastry cukinii,następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym.Całość zakrywamy sosem beszamelowym(zostało mi trochę plastrów cukinii i bakłażana więc ułożyłam je na wierzch),górę posypujemy pokruszonym serem feta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 *C na 45-60 minut.
Smacznego :)