Klopsiki w cukinii na grilla

Małgorzata
Przekąski
18.08.2015 15:30
Klopsiki w cukinii na grilla
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Składniki:

2 duże cukinie

sól

Klopsiki:

300 g mięsa wieprzowego mielonego

3 łyżki słonecznika łuskanego

1 średnia cebula

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3 ząbki czosnku

1 małe jajko

2 łyżki masła

3 łyżki mielonych otrąb *

pieprz czarny

sól

Przepis

Cukinia:

Cukinię dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i blanszujemy cukinię około minuty. Cukinię wyjmujemy i hartujemy w misce z zimną wodą. Układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy na bok.

Klopsiki:

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane warzywa i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, słonecznik, podsmażoną cebulkę i pozostałe przyprawy. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Z tak przygotowanego mięsa formujemy klopsiki wielkości śliwek. Każdy klopsik owijamy plasterkami cukinii i spinamy wykałaczką. Cukinia ma przypominać makaron cannelloni. Układamy na aluminiowej tacce i grillujemy około 15 minut, przekręcamy na drugą stronę i grillujemy kolejne 15 minut.

* można zastąpić bułką tartą