- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Składniki:
2 duże cukinie
sól
Klopsiki:
300 g mięsa wieprzowego mielonego
3 łyżki słonecznika łuskanego
1 średnia cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
1 małe jajko
2 łyżki masła
3 łyżki mielonych otrąb *
pieprz czarny
sól
Przepis
Cukinia:
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i blanszujemy cukinię około minuty. Cukinię wyjmujemy i hartujemy w misce z zimną wodą. Układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy na bok.
Klopsiki:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane warzywa i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, słonecznik, podsmażoną cebulkę i pozostałe przyprawy. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Z tak przygotowanego mięsa formujemy klopsiki wielkości śliwek. Każdy klopsik owijamy plasterkami cukinii i spinamy wykałaczką. Cukinia ma przypominać makaron cannelloni. Układamy na aluminiowej tacce i grillujemy około 15 minut, przekręcamy na drugą stronę i grillujemy kolejne 15 minut.
* można zastąpić bułką tartą