Sernik Limoncello

Krzysztof
Przepisy
02.12.2014 10:36
Sernik Limoncello

Przepis

Jest to kolejny sernik i stwierdzam, że ja chyba uwielbiam serniki! W planach mam już następny :) Tym razem sernik Limoncello, lekko alkoholowy z posmakiem włoskiego likieru cytrynowego oraz z polewą z dodatkiem Limoncello. Mama jest nim zachwycona i wcale się nie dziwię, bo jest pyszny! :) Idealny na święta i wyjątkowe spotkania rodzinne :)

Sernik Limoncello

Składniki: (produkty w temperaturze pokojowej)

1kg serka waniliowego (do serników na zimno President)

250g sera mascarpone

6 jajek

3 średnie łyżki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru pudru

1/2 szklanki likieru Limoncello

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa z Limoncello:

5 łyżek Limoncello

1/2 szklanki wody

1 żółtko

3/4 szklanki cukru

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie: Sernik: Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, miksujemy, aż do połączenia składników, po czym dodajemy żółtka, cały czas miksując. Gdy wszystkie składniki całkowicie się połączą ze sobą, dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz likier Limoncello i jeszcze chwilę miksujemy na małych obrotach, po czym wyłączamy mikser. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Do masy serowej dodajemy po łyżce białka i mieszamy delikatnie za pomoca łyzki drewnianej. Masę sernikową przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, funkcja góra dół, Pieczemy 60-65minut. Na 15 mnut przed końcem pieczenia, przykrywamy sernik folia aluiniową, by się nie spalił z wierzchu. Wyłaczamy piekarnik i pozostawiamy sernik jeszcze 15 minut w piekarniku, po czym delikatnie uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Polewa z Limoncello: cukier mieszamy z mąką i ustawiamy na ogniu, dodajemy wodę i Limoncello, doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy żółtko i mieszamy energicznym ruchem. Podgrzewamy, aż uzyskamy konsystencję gęstej polewy. Gdy ostygnie, wykładamy ją na sernik i ozdabiamy np. cukrowymi gwiazdkami.