- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 120 min
Składniki
Cukinia – 2 plasterki
Mąka - kilka łyżek
Jajko - 1 sztuka
Bułka tarta - kilka łyżek
Oliwki - kilka sztuk
Pomidory suszone - kilka sztuk
Ser mozarella - 2 plastry
Świeże oregano – gałązka (lub suszone)
sól
Sos do pizzy (używam marki Folwark)
Przepis
Plastry cukinii posypać solą z obu stron i odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym z obydwu stron. Obtoczyć cukinię w mące, jajku a następnie bułce tartej (analogicznie jak kotlety schabowe). Usmażyć na rozgrzanym oleju. Ostudzone cukinie posmarować obficie sosem do pizzy. Ułożyć na nich ser mozarella, oliwki, pomidory suszone i listki świeżego oregano (bądź posypać suszonym). Piec w piekarniku rozgrzanym do około 180 st. Przez około 15 minut.
Podawać gorące.