Mini pizze z cukinii wegetariańskie

Marta
Przekąski
17.08.2016 12:40
Mini pizze z cukinii wegetariańskie
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 120 min

Składniki

Cukinia – 2 plasterki

Mąka - kilka łyżek

Jajko - 1 sztuka

Bułka tarta - kilka łyżek

Oliwki - kilka sztuk

Pomidory suszone - kilka sztuk

Ser mozarella - 2 plastry

Świeże oregano – gałązka (lub suszone)

sól

Sos do pizzy (używam marki Folwark)

Przepis

Plastry cukinii posypać solą z obu stron i odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym z obydwu stron. Obtoczyć cukinię w mące, jajku a następnie bułce tartej (analogicznie jak kotlety schabowe). Usmażyć na rozgrzanym oleju. Ostudzone cukinie posmarować obficie sosem do pizzy. Ułożyć na nich ser mozarella, oliwki, pomidory suszone i listki świeżego oregano (bądź posypać suszonym). Piec w piekarniku rozgrzanym do około 180 st. Przez około 15 minut.

Podawać gorące.