- Czas gotowania: 35 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
ZUPA
900 g cebuli
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
150 ml białego wytrawnego wina
1,5 litr bulionu wołowego (lub mniej jeśli chcemy aby zupa była gęstsza)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
majeranek otarty lub świeży
DODATKOWO
bagietka, pokrojona na kromki
ząbek czosnku
150 g sera (tradycyjnie używa się gruyère)
Przepis
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obrać i pokroić w piórka grubości 2-3 mm. Ja przed krojeniem wkładam cebule na kilka minut do zamrażarki, dzięki czemu nie szczypie przy krojeniu. Na szerokiej patelni lub rondlu rozpuścić masło z oliwą. Dodać cebulę , zmniejszyć ogień na średni i smażyć ok 1/2 godziny aż będzie skameralizowana. Po tym czasie zwiększyć ogień dolać wino, gotować 2-3 minuty, dodać wrzący bulion wołowy, zmniejszyć ogień i gotować ok 30 minut. Zupę doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem.
Bagietkę pokroić na kromki, posmarować odrobiną masła i czosnku, podpiec w piekarniku.
Zupę przelać do żaroodpornych naczyń, ja nie posiadam małych na zupę, więc przelałam do nagrzanego garnka żeliwnego. Na wierzchu ułożyć grzanki i posypać serem żółtym. Zapiekać w piekarniku to rozpuszczenia sera. Nie polecam zapiekać dłużej bo grzanki „wsiąkną” cała zupę i zostanie sama cebula:)
Smacznego:)