Francuska zupa cebulowa z grzankami

Agnieszka
Zupy
10.09.2015 18:03
Francuska zupa cebulowa z grzankami
  • Czas gotowania: 35 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

ZUPA

900 g cebuli

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy

150 ml białego wytrawnego wina

1,5 litr bulionu wołowego (lub mniej jeśli chcemy aby zupa była gęstsza)

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

majeranek otarty lub świeży

DODATKOWO

bagietka, pokrojona na kromki

ząbek czosnku

150 g sera (tradycyjnie używa się gruyère)

Przepis

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać i pokroić w piórka grubości 2-3 mm. Ja przed krojeniem wkładam cebule na kilka minut do zamrażarki, dzięki czemu nie szczypie przy krojeniu. Na szerokiej patelni lub rondlu rozpuścić masło z oliwą. Dodać cebulę , zmniejszyć ogień na średni i smażyć ok 1/2 godziny aż będzie skameralizowana. Po tym czasie zwiększyć ogień dolać wino, gotować 2-3 minuty, dodać wrzący bulion wołowy, zmniejszyć ogień i gotować ok 30 minut. Zupę doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem.

Bagietkę pokroić na kromki, posmarować odrobiną masła i czosnku, podpiec w piekarniku.

Zupę przelać do żaroodpornych naczyń, ja nie posiadam małych na zupę, więc przelałam do nagrzanego garnka żeliwnego. Na wierzchu ułożyć grzanki i posypać serem żółtym. Zapiekać w piekarniku to rozpuszczenia sera. Nie polecam zapiekać dłużej bo grzanki „wsiąkną” cała zupę i zostanie sama cebula:)

Smacznego:)