Rolada kawowa z wiśniami

Krzysztof
Przepisy
04.07.2014 8:30
Rolada kawowa z wiśniami

Przepis

SKŁADNIKI:

biszkopt:

50 g masła

4 jajka

1/2 szklanki cukru białego

3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

*kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka

masa:

wiśnie 300 g

śmietana kremówka 200 ml

cukier puder 1 łyżka

śmietana w sprayu

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt: Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno następnie porcjami dodawać 1/2 szklanki cukru. Nie przerywając miksowania dodawać porcjami mąkę, proszek do pieczenia, żółtka oraz kawę rozpuszczalną 1,5 łyżeczki ( ta której użyłam nie była w granulkach tylko całkowicie zmielona jak proszek). Na końcu dodajemy ostudzone masło i miksujemy na najniższych obrotach do całkowitego połączenia składników. Tak przygotowaną masę przekładamy na formę wyłożona papierem do pieczenia.Dodatkowo papier posmarowałam tłuszczem. Pieczemy 15 minut w 160 stopniach. Upieczony biszkopt ułożyć na ściereczce papierem do góry. Zwinąć ściereczkę w rulon i pozostawić do ostygnięcia.

Masa: śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Nie dodałam go więcej, bo biszkopt jest dość słodki.

Zwijanie rolady: biszkopt wysmarować kremem, dodatkowo dodać odrobinę śmietany w sprayu (zdjęcie) na dłuższy bok ułożyć wiśnie – te , które użyłam były ze słoika. Delikatnie zawijać, wstawić do lodówki na godzinkę. Przed podaniem posypać z wierzchu cukrem pudrem oraz pozostałą kawą. Ułożyć wiśnie i bitą śmietanę. Smacznego:)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną