Przepis
SKŁADNIKI:
biszkopt:
50 g masła
4 jajka
1/2 szklanki cukru białego
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
*kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
masa:
wiśnie 300 g
śmietana kremówka 200 ml
cukier puder 1 łyżka
śmietana w sprayu
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt: Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno następnie porcjami dodawać 1/2 szklanki cukru. Nie przerywając miksowania dodawać porcjami mąkę, proszek do pieczenia, żółtka oraz kawę rozpuszczalną 1,5 łyżeczki ( ta której użyłam nie była w granulkach tylko całkowicie zmielona jak proszek). Na końcu dodajemy ostudzone masło i miksujemy na najniższych obrotach do całkowitego połączenia składników. Tak przygotowaną masę przekładamy na formę wyłożona papierem do pieczenia.Dodatkowo papier posmarowałam tłuszczem. Pieczemy 15 minut w 160 stopniach. Upieczony biszkopt ułożyć na ściereczce papierem do góry. Zwinąć ściereczkę w rulon i pozostawić do ostygnięcia.
Masa: śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Nie dodałam go więcej, bo biszkopt jest dość słodki.
Zwijanie rolady: biszkopt wysmarować kremem, dodatkowo dodać odrobinę śmietany w sprayu (zdjęcie) na dłuższy bok ułożyć wiśnie – te , które użyłam były ze słoika. Delikatnie zawijać, wstawić do lodówki na godzinkę. Przed podaniem posypać z wierzchu cukrem pudrem oraz pozostałą kawą. Ułożyć wiśnie i bitą śmietanę. Smacznego:)