Zapraszam do pieczenia! CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Składniki na spód: 200 g ciastek Oreo (bez nadzienia) 70 g roztopionego masła Składniki na sernik: nadzienie ze wszystkich Oreo 700 g twarogu z wiaderka 300 g kwaśnej śmietany 18% 2 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 szkl. Na dolną kratkę stawiamy naczynie żaroodporne z wodą (dzięki temu sernik nie wyrośnie, tylko będzie płaski jak stół- to dzięki parze wodnej, która utrzymuje stałą temperaturę wokół sernika). Jeżeli nie macie takiego blendera, włóżcie ciastka do woreczka i delikatnie tłuczemy je tłuczkiem do mięsa na proszek, a następnie mieszamy dokładnie z masłem. Biało-czarny, pyszny, rozpływający się w ustach sernik, na fantastycznym spodzie z ciastek Oreo :) Składniki na spód wrzucamy do blendera i miksujemy na masę przypominającą mokry piasek. Pozostałe ciastka Oreo miksujemy na proszek, lub wkładamy do woreczka i tłuczemy najdrobniej jak się da. Na środkową kratkę stawiamy sernik i od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wkładamy go na całą noc do lodówki. Ciasteczkowym proszkiem posypujemy dokładnie sernik, na wierzch kładziemy kawałki truskawek.