Zupa serowa z krewetkami

Ewelina
Zupy
28.02.2014 8:59
Zupa serowa z krewetkami

Przepis

ZUPA SEROWA Z KREWETKAMI 4 porcje

Składniki:

krewetka koktajlowa 400 g

ser cheddar 300 g

ziemniaki 200 g

bulion 500 g

cebula 100 g

śmietana 250 g

czosnek 20 g

pietruszka 20 g

sól, pieprz 3%

seler 50 g

marchew 50 g

Sposób przyrządzania:

Cebulę należy pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i ser cheddar. Wszystko podlewamy białym, wytrawnym winem. Gdy większość płynu odparuje, a ser zacznie się rozpuszczać, wlewamy śmietanę wraz z bulionem.

Ziemniaki gotujemy i kroimy w kosteczkę. Seler i marchew obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki julliene.

Gdy ser się rozpuści, a zupa nabierze kremowej i jednolitej konsystencji, doprawiamy ją solą i pieprzem, wrzucamy wcześniej przygotowane warzywa. Krewetki dodajemy w ostatniej fazie, tuż przed podaniem.

Zupę podajemy udekorowaną pietruszką.