Składniki
Ciasto :
1 kg mąki pszennej
1 kostka masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 żółtko jaja
2 całe jaja
3 czubate łyżki gęstej śmietany
Przepis
Wyciągamy stolnice, wysypujemy 4/5 mąki ( resztę mąki wykorzystujemy do posypania stolnicy podczas wałkowania ciasta ), cukier , cukier waniliowy i mieszamy tzw " suche składniki" . Gdy to zrobimy , dodajemy masło pokrojone w małe kawałki, jaja i śmietanę. Całość ugniatamy dotąd , aż powstanie nam ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok. 1 godzinę.
Przygotowujemy kolorową galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przygotowujemy foremki na babeczki. Ja mam metalowe .
Foremki smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą aby podczas pieczenia ciasto nie przywarło i można było bez trudu je wyjąć.
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.
Wyjmujemy cisto z lodówki, stolnice posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 0,5 milimetra. Wykrawamy kółka np: szklanką - większą od foremek - i wylepiamy foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20 - 25 minut .
Masa śmietanowa :
650 ml śmietany 30 % 2
2 śmietanfixy
3 łyżki cukru pudru
Śmietankę wlewamy do wysokiej miski i ubijamy. Jeżeli nie mamy takowej możemy rozlać śmietanę do dwóch mniejszych misek i ubić osobno. Gdy nasza śmietana będzie już prawie ubita dosypujemy cukier puder i śmietanfixy. Jeżeli ubijamy w dwóch miskach musimy pamiętać o wsypaniu do każdej z nich po jednej torebce śmietanfixu i 1,5 łyżce cukru pudru. Jeżeli masa śmietanowa nie jest zbyt słodka dosypujemy cukru pudru aż uzyskamy swój ulubiony smak.