Torcik bezowy

Krzysztof
Przepisy
23.01.2014 19:21
Torcik bezowy

Przepis

Składniki

składniki bezy:

6 dużych białek

szczypta soli

300 g drobnego cukru do wypieków

1 łyżeczka octu winnego

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

składniki kremu:

250 g serka mascarpone

500 ml śmietany kremówki 30%

2-3 łyżki cukru pudru

około 300-500 g owoców

Wykonanie

wykonanie bezy:

Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy trzy okręgi o średnicy około 22 cm (zajmie to dwie blachy).

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca

Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.

Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.

Piecz przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez 1,5 godziny (piecz na termoobiegu).

Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).

wykonanie kremu:

Serek mascarpone zmiksuj z cukrem.

Śmietanę kremówkę ubij.

Połącz delikatnie kremówkę z masą mascarpone.

Gotowe blaty bezowe przełóż kremem i owocami (ja częścią kremu posmarowałam też wierzch torcika i udekorowałam owocami).

Źródło: