Przepis
Składniki
składniki bezy:
6 dużych białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka octu winnego
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
składniki kremu:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 30%
2-3 łyżki cukru pudru
około 300-500 g owoców
Wykonanie
wykonanie bezy:
Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy trzy okręgi o średnicy około 22 cm (zajmie to dwie blachy).
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca
Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.
Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
Piecz przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez 1,5 godziny (piecz na termoobiegu).
Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).
wykonanie kremu:
Serek mascarpone zmiksuj z cukrem.
Śmietanę kremówkę ubij.
Połącz delikatnie kremówkę z masą mascarpone.
Gotowe blaty bezowe przełóż kremem i owocami (ja częścią kremu posmarowałam też wierzch torcika i udekorowałam owocami).
Źródło: