Przepis
Składniki na prostokątną formę o wymiarach 33 x 23 cm:
2 budynie z cukrem (waniliowe lub śmietankowe)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 litr mleka
2 łyżki likieru kokosowego
3/4 szklanki cukru
200g wiórków kokosowych
250g miękkiego niesolonego masła
2 – 3 duże paczki słonych krakersów (użyłam Lajkonika)
Dodatkowo:
3 łyżki masła
100g wiórków kokosowych
3 łyżki drobnego cukru
Wykonanie:
Do rondla z grubym dnem wlej 3 szklanki mleka, dodaj likier kokosowy oraz cukier i podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania. W międzyczasie w pozostałej szklance mleka rozmieszaj budynie oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Gdy mleka zacznie wrzeć, wlej mieszankę z proszkiem budyniowym i gotuj, cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje. Zdejmij z ognia.
Gorący budyń przykryj folią spożywczą tak, by dotykała jego powierzchni (dzięki temu nie powstanie kożuch) i odstaw do przestudzenia.
Podczas gdy budyń stygnie przygotuj posypkę na wierzch ciasta. Masło rozpuść na dużej patelni i wsyp na nie wiórki kokosowe. Dodaj cukier i podsmażaj, mieszając ciągle, aż całość się zarumieni. Uważaj, by nie przypalić. Odstaw na bok.
Masło ucieraj w misie miksera do puszystości. Stopniowo dodawaj zimny budyń, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Gdy wszystko dobrze się połączy, wsyp wiórki kokosowe i jeszcze raz zmiksuj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno ułóż warstwę krakersów i przykryj je 1/3 masy. Ułóż kolejną warstwę krakersów i znów 1/3 masy. Ułóż trzecią warstwę krakersów i posmaruj resztą masy.
Podsmażone wiórki wymieszaj z 2 – 3 pokruszonymi krakersami i taką mieszanką obsyp obficie wierzch ciasta.
Owiń formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. W tym czasie masa powinna się zsiąść, a krakersy zmięknąć.
Przechowuj w lodówce.
Smacznego :)