Przepis
Składniki na 4 porcje:
4 cebule
2 łyżki oleju
20 dag masła
2 łyżeczki cukru pudru
2 ząbki czosnku
1 i 1/2 litra wywaru wołowego
1 i 1/2 szkl. wytrawnego wina
sól i pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku
4 kromki bagietki
10 dag żółtego sera
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka albo w kostkę. Do rondla włożyć masło, wlać olej. Podgrzać. Dodać cebulę i cukier. Smażyć na małym ogniu około 20 minut, często mieszając aż nabierze mleczno-brązowej barwy. Można dodać nieco wody, bo cebula nie może się przypalić, a jedynie lekko zrumienić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli razem z tymiankiem. Wlać wywar, białe wino, dodać sól, pieprz i gotować około 30 minut na wolnym ogniu. Zupę można zmiksować.
W międzyczasie przygotowuję pieczywo– w rozgrzanym piekarniku przypiekam na rumiano kromki chleba lub bagietki posypane startym żółtym serem, a następnie pozostawiam je w środku przy uchylonych drzwiach, żeby nie wystygły.
Zupę wlałam do żaroodpornych naczynek i w każdym umieściłam po jednej grzance z roztopionym serem, na wierzchu, posypałam jeszcze dodatkową porcją sera i świeżo zmielonym pieprzem. Teraz już można wstawić do piekarnika i zapiekać do momentu kiedy ser zacznie się topić na grzankach.