Przepis
Szybkie obiady są świetnym rozwiązaniem w domu pełnym aktywnych ludzi. Najważniejsze to zjeść zdrowo i wiedzieć co jest w środku :) Naleśniki zapiekane ze szpinakiem to bardzo smaczny obiad albo wczesna kolacja. Do dzieła !
Naleśniki Składniki:
300 g mąki pszennej
2,5 szklanki mleka
3 jajka
szczypta soli
1 łyżka oleju + do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się zarumieni.
Porcja na 8-10 Naleśników
Farsz składniki:
1 pierś kurczaka
400 g szpinaku ja użyłam mrożonego
200 g pieczarek
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
180 g śmietany 18% (mała śmietana)
sól i pieprz do smaku
250 g żółtego sera gouda do posypania naleśników
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i usmaż pokrojonego w kosteczkę kurczaka, przeżuć do miseczki, na tej samej patelni obsmaż cebulę drobno pokrojoną w kosteczkę i dodaj pieczarki delikatnie mieszając obsmaż. Dodaj kurczaka i szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na małym ogniu smaż jeszcze kilka minut dodając śmietanę i doprawiając . Farsz delikatnie ostudź.
Naleśniki nasmaruj farszem, zwiń układaj w naczyniu przeznaczonym do pieczenia i posyp serem.
Czas pieczenia:
Naleśniki zapiekaj w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 10 - 15 minut.