Naleśniki zapiekane ze szpinakiem

Ewelina
Zapiekanki
13.08.2014 8:10
Naleśniki zapiekane ze szpinakiem

Przepis

Szybkie obiady są świetnym rozwiązaniem w domu pełnym aktywnych ludzi. Najważniejsze to zjeść zdrowo i wiedzieć co jest w środku :) Naleśniki zapiekane ze szpinakiem to bardzo smaczny obiad albo wczesna kolacja. Do dzieła !

Naleśniki Składniki:

300 g mąki pszennej

2,5 szklanki mleka

3 jajka

szczypta soli

1 łyżka oleju + do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się zarumieni.

Porcja na 8-10 Naleśników

Farsz składniki:

1 pierś kurczaka

400 g szpinaku ja użyłam mrożonego

200 g pieczarek

2 łyżki masła

1 cebula

2 ząbki czosnku

180 g śmietany 18% (mała śmietana)

sól i pieprz do smaku

250 g żółtego sera gouda do posypania naleśników

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i usmaż pokrojonego w kosteczkę kurczaka, przeżuć do miseczki, na tej samej patelni obsmaż cebulę drobno pokrojoną w kosteczkę i dodaj pieczarki delikatnie mieszając obsmaż. Dodaj kurczaka i szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na małym ogniu smaż jeszcze kilka minut dodając śmietanę i doprawiając . Farsz delikatnie ostudź.

Naleśniki nasmaruj farszem, zwiń układaj w naczyniu przeznaczonym do pieczenia i posyp serem.

Czas pieczenia:

Naleśniki zapiekaj w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 10 - 15 minut.