Zebra buraczana

Ewelina
Ciasta
22.11.2014 10:47
Zebra buraczana

Przepis

Zebra buraczana

Kolorowa wersja tradycyjnej zebry :)

Składniki:

10 dag buraczków ćwikłowych,

7 kropli czerwonego barwnika spożywczego,

1 kostka masła lub margaryny

30 dag cukru,

5 jaj,

35 dag mąki pszennej,

1 proszek do pieczenia,

15 dag kwaśnej śmietany,

1 aromat cytrynowy,

tłuszcz do formy,

wiórki kokosowe do formy.

Wykonanie:

Buraczki ugotować, obrać ,zmiksować i wymieszać z barwnikiem.

Masło utrzeć z cukrem , dodając kolejno jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do utartej masy razem ze śmietaną i jeszcze raz dokładnie utrzeć.

Foremkę keksówkę posmarować tłuszczem, posypać wiórkami a ciasto podzielić na dwie części. Do jednej połowy ciasta dodać mus buraczany i dokładnie wymieszać, a do drugiej części kilka kropel aromatu.

Nakładać na przemian ciasto buraczane z ciastem jasnym. Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 175 stopni około 55 minut.