Przepis
Skład (na około 8 torcików)
8 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
500ml śmietany kremówki 36% lub 30%
3 łyżki cukru pudru
kilka truskawek
Zaczynamy.
Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i na chwilę odstawiamy. W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę, na koniec dodajemy cukier i nadal ubijamy. Do białek dodajemy wyrośnięte żółtka z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i kakao. Delikatnie mieszamy rózgą. Ciasto wylewamy na dużą blachę (nam posłużyła blaszka, która znajduje się w komplecie w każdym piekarniku). Pieczemy przez około 25-30min. w temp 180C.
Z upieczonego, ostudzonego ciasta wykrawamy szklanką kółka (najlepiej aby wyszła ich parzysta liczba).
Śmietankę ubijamy, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy. Krem nakładamy do szprycy cukierniczej i wykładamy na biszkoptowe kółka. Składamy je po dwa, tak, aby na wierzchu też był krem. Na górę kładziemy truskawkę.