Sałatka cezar z jajkiem

Ewelina
Sałatki
03.07.2014 9:34
Sałatka cezar z jajkiem

Przepis

Nie podaję konkretnej ilości składników, ponieważ zależy ona od naszych indywidualnych gustów. Jeżeli potrzebujemy większej ilości sosu, pamiętajmy o zachowaniu proporcji (nie przesadźmy z czosnkiem aby nie zdominował nam smaku pozostałych składników).

Składniki:

sałata rzymska

jajka

pierś z kurczaka

dowolny chleb pszenny lub bagietka na grzanki

masło do posmarowania pieczywa

parmezan

sól, pieprz

sos:

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

1 łyżka soku z cytryny

1 ząbek czosnku

Do miseczki dodać majonez, jogurt, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszać i odstawić.

Sałatę umyć i osuszyć. Porwać na mniejsze kawałki i rozłożyć na talerzach.

Chleb lub bagietkę pokroić na kromki i posmarować z obu stron masłem. Pokroić w małą kosteczkę. Usmażyć na patelni na rumiano. Odłożyć do miseczki. Jajka ugotować na twardo.

Pierś z kurczaka oczyścić z włókien i chrząstek, umyć. Doprawić z obu stron solą i pieprzem. Smażyć na łyżce oliwy do uzyskania złotobrązowego koloru. Pokroić w paseczki.

Na sałacie rozłożyć pokrojone w ćwiartki jajko i pierś z kurczaka. Polać sosem. Posypać grzankami i wiórkami parmezanu (zetrzeć obieraczką do warzyw).