Przepis
Nie podaję konkretnej ilości składników, ponieważ zależy ona od naszych indywidualnych gustów. Jeżeli potrzebujemy większej ilości sosu, pamiętajmy o zachowaniu proporcji (nie przesadźmy z czosnkiem aby nie zdominował nam smaku pozostałych składników).
Składniki:
sałata rzymska
jajka
pierś z kurczaka
dowolny chleb pszenny lub bagietka na grzanki
masło do posmarowania pieczywa
parmezan
sól, pieprz
sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
Do miseczki dodać majonez, jogurt, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszać i odstawić.
Sałatę umyć i osuszyć. Porwać na mniejsze kawałki i rozłożyć na talerzach.
Chleb lub bagietkę pokroić na kromki i posmarować z obu stron masłem. Pokroić w małą kosteczkę. Usmażyć na patelni na rumiano. Odłożyć do miseczki. Jajka ugotować na twardo.
Pierś z kurczaka oczyścić z włókien i chrząstek, umyć. Doprawić z obu stron solą i pieprzem. Smażyć na łyżce oliwy do uzyskania złotobrązowego koloru. Pokroić w paseczki.
Na sałacie rozłożyć pokrojone w ćwiartki jajko i pierś z kurczaka. Polać sosem. Posypać grzankami i wiórkami parmezanu (zetrzeć obieraczką do warzyw).