Przepis
*5 jajek,
* 1 cukier wanilinowy,
* 1 szklanka oleju,
* 3 szklanki + 2 łyżki mąki,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka sody
* 2 łyżki kakao,
*1,5 szklanki cukru,
* 1 szklanka wody,
* 0,5 l śmietany 30%,
* 2 łyżki cukru pudru
* maliny do dekoracji.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukry. Ucierać do otrzymania puszystej piany. Dodać mąkę, olej, wodę, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszać na jednolitą masę. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao do drugiej 2 łyżki mąki. Wymieszać.
Na blaszkę wyłożoną papierem nakładać po łyżce masy białej a na nią masy ciemnej. Aż do wykończenia mas. Piec w temp 180 st. ok 60 min - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na pół. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietanfixem. Przełożyć nią ciasto. Posmarować jego wierzch i udekorować malinami.