Tort zebra

Krzysztof
Ciasta
06.05.2014 6:41
Tort zebra

Przepis

*5 jajek,

* 1 cukier wanilinowy,

* 1 szklanka oleju,

* 3 szklanki + 2 łyżki mąki,

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

* 1 łyżeczka sody

* 2 łyżki kakao,

*1,5 szklanki cukru,

* 1 szklanka wody,

* 0,5 l śmietany 30%,

* 2 łyżki cukru pudru

* maliny do dekoracji.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukry. Ucierać do otrzymania puszystej piany. Dodać mąkę, olej, wodę, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszać na jednolitą masę. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao do drugiej 2 łyżki mąki. Wymieszać.

Na blaszkę wyłożoną papierem nakładać po łyżce masy białej a na nią masy ciemnej. Aż do wykończenia mas. Piec w temp 180 st. ok 60 min - do suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na pół. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietanfixem. Przełożyć nią ciasto. Posmarować jego wierzch i udekorować malinami.