Przepis
Składniki: (tortownica o średnicy 22 cm)
175 g miękkiego masła
150 g cukru brzozowego
3 jajka
50 g mąki razowej pszennej/orkiszowej
50 g białej mąki pszennej (u mnie luksusowa)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki zmielonych goździków
100 g bardzo drobno zmielonych orzechów (u mnie włoskie)
2 średniej wielkości jabłka + 2 łyżki soku z cytryny
200 g mieszanki orzechów (użyłam orzechów włoskich, całych migdałów oraz migdałów pokrojonych w słupki)
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
dodatkowo:
masło do nasmarowania formy
papier do pieczenia do wyłożenia formy
« SÓL CYTRUSOWATOP 10 styczeń 2013 »
RUSTYKALNE CIASTO ORZECHOWE
27 Styczeń 2013 Autor: aniado
rustykalne ciasto orzechowe20134
Bardzo smaczne jesienno-zimowe ciasto.
Żadnych wymyślnych składników, ani trudnych “procedur” dotyczących przygotowania.
Pokroić, odmierzyć, wymieszać, upiec i… zajadać z apetytem :)
Przepis wypatrzyłam na blogu Joli (przepis ze stycznia 2013), a oryginalnie pochodzi z bloga Bei. Obu Paniom dziękuję za polecenie tego przepisu :)
rustykalne ciasto orzechowe201310
Tym przepisem żegnam się z Wami moi Drodzy na trochę ponad tydzień. Jedziemy z Rodziną na zimowy odpoczynek.
Przez ten czas będę miała ograniczony dostęp do komputera i internetu, zatem proszę o Waszą wyrozumiałość. Nie na wszystkie pytania i komentarze będę mogła od razu odpowiedzieć :)
Pzdr
Aniado
rustykalne ciasto orzechowe20135
Składniki: (tortownica o średnicy 22 cm)
175 g miękkiego masła
150 g cukru brzozowego
3 jajka
50 g mąki razowej pszennej/orkiszowej
50 g białej mąki pszennej (u mnie luksusowa)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki zmielonych goździków
100 g bardzo drobno zmielonych orzechów (u mnie włoskie)
2 średniej wielkości jabłka + 2 łyżki soku z cytryny
200 g mieszanki orzechów (użyłam orzechów włoskich, całych migdałów oraz migdałów pokrojonych w słupki)
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
dodatkowo:
masło do nasmarowania formy
papier do pieczenia do wyłożenia formy
rustykalne ciasto orzechowe20133
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować cienko masłem.
Jabłka obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę, skroipć sokiem z cytryny.
Orzechy (200 g) lekko zgrilować na suchej patelni, wystudzić i poszatkować (niezbyt drobno).
Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem i przyprawami.
Masło utrzeć z cukrem i jednym jajkiem na jednolitą, puszystą masę (ok. 5 minut), a następnie – stale ucierając – dodawać po jednym jajku. Dodać mąkę z przyprawami i dokładnie wymieszać. Następnie dodać zmielone orzechy, połowę jabłek oraz połowę poszatkowanych orzechów i dokładnie wymieszać (nie miksować!).
Przełożyć masę do wyłożonej papierem i nasmarowanej foremki. Wierzch ciasta posypać pozostałą połową jabłek i orzechów, lekko “wgnieść” je w ciasto.
Piec około godzinę, następnie na kilka minut pozostawić w foremce, po czym wystudzić na kratce.
Całkowicie wystudzone ciasto można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.