Orzechowiec - ciasto

Krzysztof
Przepisy
20.01.2014 15:09
Orzechowiec - ciasto

Przepis

Składniki: (tortownica o średnicy 22 cm)

175 g miękkiego masła

150 g cukru brzozowego

3 jajka

50 g mąki razowej pszennej/orkiszowej

50 g białej mąki pszennej (u mnie luksusowa)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

¼ łyżeczki zmielonych goździków

100 g bardzo drobno zmielonych orzechów (u mnie włoskie)

2 średniej wielkości jabłka + 2 łyżki soku z cytryny

200 g mieszanki orzechów (użyłam orzechów włoskich, całych migdałów oraz migdałów pokrojonych w słupki)

wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

dodatkowo:

masło do nasmarowania formy

papier do pieczenia do wyłożenia formy

« SÓL CYTRUSOWATOP 10 styczeń 2013 »

RUSTYKALNE CIASTO ORZECHOWE

27 Styczeń 2013 Autor: aniado

rustykalne ciasto orzechowe20134

Bardzo smaczne jesienno-zimowe ciasto.

Żadnych wymyślnych składników, ani trudnych “procedur” dotyczących przygotowania.

Pokroić, odmierzyć, wymieszać, upiec i… zajadać z apetytem :)

Przepis wypatrzyłam na blogu Joli (przepis ze stycznia 2013), a oryginalnie pochodzi z bloga Bei. Obu Paniom dziękuję za polecenie tego przepisu :)

rustykalne ciasto orzechowe201310

Tym przepisem żegnam się z Wami moi Drodzy na trochę ponad tydzień. Jedziemy z Rodziną na zimowy odpoczynek.

Przez ten czas będę miała ograniczony dostęp do komputera i internetu, zatem proszę o Waszą wyrozumiałość. Nie na wszystkie pytania i komentarze będę mogła od razu odpowiedzieć :)

Pzdr

Aniado

rustykalne ciasto orzechowe20135

Składniki: (tortownica o średnicy 22 cm)

175 g miękkiego masła

150 g cukru brzozowego

3 jajka

50 g mąki razowej pszennej/orkiszowej

50 g białej mąki pszennej (u mnie luksusowa)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

¼ łyżeczki zmielonych goździków

100 g bardzo drobno zmielonych orzechów (u mnie włoskie)

2 średniej wielkości jabłka + 2 łyżki soku z cytryny

200 g mieszanki orzechów (użyłam orzechów włoskich, całych migdałów oraz migdałów pokrojonych w słupki)

wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

dodatkowo:

masło do nasmarowania formy

papier do pieczenia do wyłożenia formy

rustykalne ciasto orzechowe20133

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować cienko masłem.

Jabłka obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę, skroipć sokiem z cytryny.

Orzechy (200 g) lekko zgrilować na suchej patelni, wystudzić i poszatkować (niezbyt drobno).

Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem i przyprawami.

Masło utrzeć z cukrem i jednym jajkiem na jednolitą, puszystą masę (ok. 5 minut), a następnie – stale ucierając – dodawać po jednym jajku. Dodać mąkę z przyprawami i dokładnie wymieszać. Następnie dodać zmielone orzechy, połowę jabłek oraz połowę poszatkowanych orzechów i dokładnie wymieszać (nie miksować!).

Przełożyć masę do wyłożonej papierem i nasmarowanej foremki. Wierzch ciasta posypać pozostałą połową jabłek i orzechów, lekko “wgnieść” je w ciasto.

Piec około godzinę, następnie na kilka minut pozostawić w foremce, po czym wystudzić na kratce.

Całkowicie wystudzone ciasto można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.