Ciasto Zebra

Ewelina
Ciasta
11.11.2016 21:26
Ciasto Zebra
  • Czas gotowania: 80 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Przepis

Do miski dodajemy jajka oraz cukier.

Zdjęcie Ciasto Zebra #1

Zdjęcie Ciasto Zebra #2 Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Zdjęcie Ciasto Zebra #3 Dodajemy stopniowo szklankę oleju oraz szklankę wody (cały czas miksując).

Zdjęcie Ciasto Zebra #4 Kolejnym krokiem jest dodanie mąki oraz proszku do pieczenia. Całość ponownie miksujemy. Masy dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao do drugiej zaś 2 łyżki mąki. Miksujemy obie masy.

Zdjęcie Ciasto Zebra #5

Zdjęcie Ciasto Zebra #6

Zdjęcie Ciasto Zebra #7

Zdjęcie Ciasto Zebra #8 Na wyłożoną papierem tortownice (średnica 24cm) wylewamy na przemian jedną łyżkę jasnej masy oraz jedną łyżkę ciemnej (najlepiej robić to dużą łyżką).

Zdjęcie Ciasto Zebra #9

Zdjęcie Ciasto Zebra #10

Zdjęcie Ciasto Zebra #11 Ciasto pieczemy około 80 minut w temperaturze 180 stopni. Pieczenie najlepiej podzielić na dwa etapy: pierwsze 20 minut w 180 stopniach kolejne 60 minut w 160 stopniach.

Zdjęcie Ciasto Zebra #12

Zdjęcie Ciasto Zebra #13