- Czas gotowania: 80 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka przegotowanej wody
- 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Przepis
Do miski dodajemy jajka oraz cukier.
Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy stopniowo szklankę oleju oraz szklankę wody (cały czas miksując).
Kolejnym krokiem jest dodanie mąki oraz proszku do pieczenia. Całość ponownie miksujemy. Masy dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao do drugiej zaś 2 łyżki mąki. Miksujemy obie masy.
Na wyłożoną papierem tortownice (średnica 24cm) wylewamy na przemian jedną łyżkę jasnej masy oraz jedną łyżkę ciemnej (najlepiej robić to dużą łyżką).
Ciasto pieczemy około 80 minut w temperaturze 180 stopni. Pieczenie najlepiej podzielić na dwa etapy: pierwsze 20 minut w 180 stopniach kolejne 60 minut w 160 stopniach.