Ciasto Zebra

Krzysztof
Przepisy
06.11.2014 17:09
Ciasto Zebra

Przepis

Ciasto Zebra

Składniki na tortownicę 24cm:

5 jaj

1 szklanka cukru

opakowanie cukru waniliowego

1 szklanka oleju

2,5 szklanki mąki + 2 łyżki

1 szklanka wody gazowanej

2 łyżki kakao

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, jasną, puszystą masę. Następnie na przemian stopniowo wlewamy olej i wodę mineralną. Na końcu wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części: do jednej dodajemy kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki i mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na środku tortownicy wylewamy na przemian 2 łyżki jasnego ciasta i 2 łyżki ciemnego, aż do wyczerpania. Ciasto będzie wyglądać tak:

Ciasto pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Można je udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem.