Przepis
Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 5 jajek osobno żółtka i białka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka białej oranżady
- szklanka oleju
Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z cukrem, dolewamy stopniowo olej, następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Po wymieszaniu dodajemy proszek do pieczenia i oranżadę, delikatnie mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka, dodajemy je stopniowo do ciasta, dokładnie mieszamy. Ciasto rozdzielamy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, mieszamy a do drugiej dwie łyżki mąki, również mieszamy. Do brytfanek przelewamy ciasto raz jasne, raz ciemne. Brytfanki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut.