Składniki
Składniki
510 g mąki + 2 łyżki
220 g cukru
250 ml oranżady *
250 ml oleju
5 dużych jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
sól
Polewa czekoladowa
100 g masła
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
Przepis
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Do dużej miski wybijamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana będzie lśniąca. Teraz dodajemy stopniowo po jednym żółtku na przemian z mąka, wodą i olejem. Miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy, do drugiej 2 łyżki mąki i również mieszamy. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na środek wykładamy 2 łyżki jasnego ciasta, następnie na jasne ciasto wykładamy 2 łyżki ciemnego ciasta. Czynność powtarzamy do wyczerpania się składników. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie temperaturę zwiększamy do 180'C i pieczemy kolejne 35-40 minut. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Ciasto może popękać, ale to zupełnie naturalne.
Polewa czekoladowa
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki i dalej podgrzewamy. Kiedy masło się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao. Przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy energicznie, aby powstała gładka i lśniąca polewa. Odstawiamy na około 5-10 minut do przestudzenia. Po tym czasie polewamy ciasto polewą.
Bardzo ważna jest kolejność rozpuszczania składników jest. Gwarantuje nam to, że polewa będzie lśniąca i gładka. Polewa nie zważy się i nie rozwarstwi.
Notatki
* można zastąpić wodą gazowaną