Przepis
Przygotowanie: 45 min
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 25 dag margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 18-proc.
- sól
- proszek do pieczenia
Farsz:
- 40 dag piersi kurczaka
- 1/2 główki brokułu
- cebula
- 20 czarnych oliwek
- 10 suszonych pomidorów
- 1/2 opakowania fety
- 10 dag sera rokpol
- 5 łyżek tartego żółtego sera
- 4 jajka
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki śmietany 18-proc.
- tarta gałka muszkatołowa
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, tymianek
Sposób wykonania:
1. Zagnieć ciasto. Wylep nim boki i dno tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz 15 minut w temp. 200 stopni.
2. Różyczki brokułu obgotuj w osolonej wodzie. Rozgnieć na piure.
3. Piersi kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą, tymiankiem, i pieprzem. Obsmaż na rumiano na oleju z posiekaną cebulą.
4. Suszone pomidory posiekaj. Rokpol zetrzyj na tarce o dużych okach. W misce ubij jajka ze śmietaną, dodaj kurczaka, brokuł, sery, pomidory. Dopraw gałką muszkatołową, czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem.
5. Wyłóż na podpieczony spód. Piecz 1 godz. w temp. 190 st.