Przepis
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
3 cebule
15 dag wędzonki
½ kg kiełbasy zwyczajnej
1 szklanka ryżu
1 szklanka kwaśnej śmietany
Sól i mielona papryka do smaku
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Ugotować ryż na sypko. Kapustę przepłukać i ugotować z pokrojoną wędzonką na pół miękko, następnie wymieszać z usmażonymi wcześniej na maśle cebulami. Brytfankę żaroodporną wysmarować tłuszczem i wyłożyć połowę ryżu. Następnie połowę porcji pokrojonej w plastry kiełbasę ułożyć na przygotowanym w brytfannie ryżu.
Kiełbasę przykryć połową ugotowanej kapusty. Czynność tę powtórzyć raz jeszcze w tej samej kolejności i całość polać śmietaną, wymieszaną z przyprawami. Włożyć zapiekankę do piekarnika na godzinę i upiec w temperaturze 180 stopni.