Zapiekanka węgierska z ryżem i kiełbasą

Krzysztof
Zapiekanki
16.11.2014 13:47
Zapiekanka węgierska z ryżem i kiełbasą

Przepis

Składniki:

1 kg kiszonej kapusty

3 cebule

15 dag wędzonki

½ kg kiełbasy zwyczajnej

1 szklanka ryżu

1 szklanka kwaśnej śmietany

Sól i mielona papryka do smaku

1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Ugotować ryż na sypko. Kapustę przepłukać i ugotować z pokrojoną wędzonką na pół miękko, następnie wymieszać z usmażonymi wcześniej na maśle cebulami. Brytfankę żaroodporną wysmarować tłuszczem i wyłożyć połowę ryżu. Następnie połowę porcji pokrojonej w plastry kiełbasę ułożyć na przygotowanym w brytfannie ryżu.

Kiełbasę przykryć połową ugotowanej kapusty. Czynność tę powtórzyć raz jeszcze w tej samej kolejności i całość polać śmietaną, wymieszaną z przyprawami. Włożyć zapiekankę do piekarnika na godzinę i upiec w temperaturze 180 stopni.