Zapiekanka węgierska z kiełbasą

Ewelina
Przekąski
19.11.2014 11:09
Zapiekanka węgierska z kiełbasą

Przepis

Zapiekanka węgierska z ryżem i kiełbasą

Połączenie ryżu i kapusty kiszonej, zapieczone w śmietanie wydaje się dosyć ryzykownym połączeniem. Zapewniam, że smakuje wybornie!

Składniki:

1 kg kiszonej kapusty

3 cebule

15 dag wędzonki

½ kg kiełbasy zwyczajnej

1 szklanka ryżu

1 szklanka kwaśnej śmietany

Sól i mielona papryka do smaku

1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Ugotować ryż na sypko. Kapustę przepłukać i ugotować z pokrojoną wędzonką na pół miękko, następnie wymieszać z usmażonymi wcześniej na maśle cebulami. Brytfankę żaroodporną wysmarować tłuszczem i wyłożyć połowę ryżu. Następnie połowę porcji pokrojonej w plastry kiełbasę ułożyć na przygotowanym w brytfannie ryżu.

Kiełbasę przykryć połową ugotowanej kapusty.

Czynność tę powtórzyć raz jeszcze w tej samej kolejności i całość polać śmietaną, wymieszaną z przyprawami.

Włożyć zapiekankę do piekarnika na godzinę i upiec w temperaturze 180 stopni.