- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
4 sztuki pora
5 sztuk kiełbasy zwyczajnej
1 Szklanka białego ryżu
1 Łyżka oliwy
1 Szklanka mleka 2%
2 łyżki mąki pszennej
1 Szklanka śmietany 18%
2 łyżki curry
2 łyżki ostrej papryki
1 Łyżeczka soli
2 łyżeczki pieprzu
50 gram sera Gouda
Przepis
Kaloryczność: wysoka
Koszt: powyżej 20 zł
Przygotowanie:
Oczyścić pory, umyć je i pookrajać rozgałęzione liście (można je potem wykorzystać na wywar do zupy).
Po czym pokroić w poprzek na kawałki długości około 2cm. Po czym włożyć je do wrządej osolonej wody i ugotować. Ugotowane pory powinny być lekko twardawe. Odcedzić je.
Ugotować ryż w 2 szklankach ryżu z curry.
Kiełbasę pokroić w plasterki.
Przesiać mąkę oraz wymieszać ją z kilkoma łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlewać do niego rozprowadzoną mąkę, mieszając. Doprowadzić do wrzenia i odstawić. Następnie dodać 2 łyżki utartego sera, wymieszać ze śmietaną, przyprawić curry, solą i pieperzem.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć połowę porów, przykryć odcedzonym ryżem. Ułożyć pokrojoną kiełbasę, przykryć resztą porów rozkładając je równomiernie.
Zalać całość sosem, posypać utartym serem.
Wstawić całość do piekarnika wstawionego do 180 stopni C.
Zapiec, lekko rumieniąc.