Przepis
Składniki:
pół kilo mięsa mielonego – polecam z łopatki
100g ryżu – gotowanego na al dente
200g pieczarek
1 mała cebula
pół papryki
natka pietruszki
100 ml śmietany 30%
200 ml kwaśnej śmietany 18%
150 ml śmietany 12%
1 duże jajko
koperek
sól, pieprz, papryka mielona ostra
mąka do oprószenia
tłusz do wysmarowania naczynia
olej do smażenia najlepiej rzepakowy
Ugotowany na sypko ryż połącz ze śmietaną 12%, drobno posiekanym koperkiem ( około pół pęczka), dopraw szczyptą soli, pieprzu, papryką. Wymieszaj i odstaw. Na rozgrzaną patelnię wlej ok 2-3 łyżek oleju, wrzuć drobno pokrojoną cebulę – polecam cebulę „czosnkową”. Gdy tylko się zeszkli, dodaj do niej mięso mielone, posól i popieprz. Dodaj do smaku łyżeczkę drobno posiekanej natki pietruszki. Wymieszaj i gdy tylko mięso się podsmaży, zdejmij z gazu. Przełóż do miseczki. Pieczarki obierz, wymyj, pokrój, a następnie podsmaż z odrobiną soli i pieprzu na patelni po mięsie. Do miseczki wlej śmietany 18% oraz 30%, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem, papryką, ewentualnie curry. Dokładnie roztrzep. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, obsyp mąką. Na dnie równomiernie ułóż ryż, wyrównaj, przełóż mięsem i połóż warstwę pieczarek i Wyrównaj z wierzchu i zalej sosem. Udekoruj kilkoma plaserkami papryki. Wstaw do piekarnika, piecz około 25 – 30 minut. Gotowe! :D