Przepis
Składnik na ciasto:
1 kg ziemniaków
½ kg żółtego sera
2 jaja
5 łyżek mąki
sól do smaku
pieprz do smaku
składniki na nadzienie:
1 puszka kukurydzy
10 dag wędzonki
1 świeża papryka
15 dag mozzarelli
przyprawa do pizzy
tłuszcz do formy
mąka do formy
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, zetrzeć i odcedzić na sicie.
Dodać starty ser , jaja, mąkę i przyprawy -dokładnie wymieszać.
Blaszkę wysmarować tłuszczem , posypać mąka, wyłożyć ciastem ziemniaczanym.
Blaszkę wysmarować tłuszczem , posypać mąka, wyłożyć ciastem ziemniaczanym. podpiec na złoty kolor, wyjąć z piekarnika, nałożyć nadzienie(dowolne) i posypać startym serem.
Włożyć ponownie do piekarnika, aż ser się roztopi, kroić i podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.