Przepis
Składniki:
opakowanie pomidorowego makaronu świderki
1 puszka pomidorów w całości
1 duża czerwona cebula
1 mała papryczka chili
1 por
1 opakowanie szynki konserwowej z indyka
1 mozzarella
kilka plastrów żółtego sera
sól, pieprz, mielona papryka
olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu aby był al. dente. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory w puszce oraz posiekanego pora. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę konserwową oraz startą mozzarellę. Mieszamy makaron z pomidorowym sosem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na nim układamy plastry żółtego sera oraz plastry szynki. Zapiekamy w piecyku rozgrzanym do 160 stopni przez 15-20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy dekorujemy np. świeżą rukolą i podajemy na ciepło.
Smacznego :)