Przepis
Składniki:
12 średnich ziemniaków
Farsz mięsny:
450 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
3 łyżki sosu Worcestershire
1 ząbek czosnku
1 szalotka
2 łyżki oliwy
1 łyżka czubricy czerwonej
1/2 łyżeczki tymianku
szczypta papryki chili
pieprz
sól
Farsz porowy:
1 duży por
1/2 puszki groszku konserwowego
1 pęczek szczypiorku
pieprz biały
sól
Sos:
200 g śmietany 18%
100 ml mleka
2 łyżki sera pleśniowego blue
3 łyżki sera żółtego emmentaler
50 g serka topionego gouda
2 szczypty gałki muszkatołowej
pieprz kolorowy
sól
Dodatkowo:
100 g sera żółtego
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy,zalewamy wodą,dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości.Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.Na rozgrzana oliwę wrzucamy rozgnieciony czosnek.Chwilę podsmażamy,dodajemy mięso i mieszamy.Następnie dodajemy wszystkie przyprawy,mieszamy i przekładamy do miski.Na tej samej patelni rozgrzewamy masło.Wrzucamy pokrojony drobno por i szalotkę.Mieszając podsmażamy około 2-3 minut,aż por zmięknie.Dodajemy groszek i przyprawiamy solą i pieprzem.Gotowy farsz dodajemy do farszu mięsnego,mieszamy.Na końcu dodajemy posiekany szczypiorek.
Sos:
Do rondelka wlewamy mleko,dodajemy śmietanę i wszystkie sery.Doprowadzamy do wrzenia i mieszając gotujemy na małym ogniu około 2-3 minut.Sos wyraźnie zacznie gęstnieć.W międzyczasie dodajemy przyprawy.Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Ziemniaki kroimy na plasterki.Na dno naczyń żaroodpornych* wlewamy łyżkę sosu i rozprowadzamy go po dnie.Układamy warstwę ziemniaków.Na ziemniaki układamy grubą warstwę farszu.Przykrywamy plasterkami ziemniaków,polewamy resztą sosu.Pozostałą część farszu wykładamy na wierzch zapiekanki,posypujemy startym serem i oprószamy papryką chili.Pieczemy w temperaturze 180′C około 30 minut.Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
*Użyłam czterem małych naczyń żaroodpornych do przygotowania zapiekanki.