Sałatka ryżowa po węgiersku

Ewelina
Sałatki
07.10.2015 16:25
Sałatka ryżowa po węgiersku

Składniki

150 g ryżu

100 g salami

100 g sera ementaler [ nie dałam]

1/2 puszki kukurydzy

1 pęczek natki

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

2 łyżki oleju

1 mała cebula

300 ml bulionu mięsnego,

1 łyżeczka papryki w proszku

SOS:

100 g gęstej śmietany 18%

3 łyżki majonezu

2 łyżki ketchupu

3 łyżki octu winnego z białego wina Jamar

sól,pieprz

Przepis

Na patelni rozgrzewać olej i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać ryż chwilkę smażyć, dodać paprykę w proszku i zalać bulionem.Gotować ryż do miękkości pod przykryciem na wolnym ogniu i wystudzić. Salami i ser kroimy w cienkie paski. Papryki umyć i pokroić w cienkie słupki. Natkę drobno posiekać. Składniki sosu wymieszać ze sobą, doprawić go solą i pieprzem. Do miski włożyć wszystkie składniki sałatki i połączyć je z sosem. Sałatkę doprawić do smaku i odstawić do przegryzienia.