Składniki
150 g ryżu
100 g salami
100 g sera ementaler [ nie dałam]
1/2 puszki kukurydzy
1 pęczek natki
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
2 łyżki oleju
1 mała cebula
300 ml bulionu mięsnego,
1 łyżeczka papryki w proszku
SOS:
100 g gęstej śmietany 18%
3 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
3 łyżki octu winnego z białego wina Jamar
sól,pieprz
Przepis
Na patelni rozgrzewać olej i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać ryż chwilkę smażyć, dodać paprykę w proszku i zalać bulionem.Gotować ryż do miękkości pod przykryciem na wolnym ogniu i wystudzić. Salami i ser kroimy w cienkie paski. Papryki umyć i pokroić w cienkie słupki. Natkę drobno posiekać. Składniki sosu wymieszać ze sobą, doprawić go solą i pieprzem. Do miski włożyć wszystkie składniki sałatki i połączyć je z sosem. Sałatkę doprawić do smaku i odstawić do przegryzienia.