Przepis
Składniki na ciasto:
40 dkg mąki pszennej
30 g drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1,5 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki jogurtu lub śmietany ( o temperaturze pokojowej)
1 łyżeczka cukru
około 0,5 szklanki ciepłej wody
Składniki na farsz:
3 małe filety z kurczaka
2 ząbki czosnku
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki czerwonej
puszka pomidorów w sosie własnym
mała puszka kukurydzy
100g sera żółtego
przyprawa meksykańska
słodka i ostra papryka
olej
ketchup do posmarowania chlebków
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w 0.5szkl ciepłej wody. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozpuszczone w wodzie drożdże oraz wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto - podsypując mąką, jeśli ciasto będzie mocno klejące. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 40 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwile smażymy, po czym dodajemy kurczaka. Smażymy ok 10 minut mieszając i dodajemy pokrojone w kostkę obie papryki. Następnie dodajemy pomidory w sosie własnym (ew. łyżkę przecieru pomidorowego). Dusimy wszystko, aż płyn odparuje. Łyżką cedzakową (aby jeszcze dodatkowo odcedzić ew.płyn) przekładamy kurczaka do miski. Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz starty na drobnych oczkach ser. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą.
Ciasto dzielimy na 5 części, każdą z nich lekko rozwałkowujemy na kształt prostokąta (moje ciasto było klejące, musiałam więc podsypać dodatkowo mąką). Każdy prostokąt smarujemy łyżeczką ketchupu i układamy na nim nasz farsz. Z ciasta formujemy łódeczkę, skręcając ściśle brzegi.
Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 195st 25 minut.
Zjadamy ciepłe ... :))