Ciasteczka grzybki

Krzysztof
Przepisy
18.02.2014 20:53
Ciasteczka grzybki

Przepis

Składniki na ciasto:

0,5 kg mąki

250 g masła

1 szklanka kwaśnej śmietany

Składniki na nadzienie:

400 ml mleka

1/2 szklanka cukru

100 g masła

2 jajka

2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

1 białko

mak

polewa

Ciasto

Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrabiamy, gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części (kapelusze, blaszki, trzonki).

Część na kapelusze wałkujemy na grubość 3 mm, wycinamy krążki. Układamy je na natłuszczonych i obsypanych odrobina mąki, zewnętrznych częściach foremek do babeczek.

Część na blaszki również wałkujemy na grubość 3 mm, wycinamy krążki. Następnie na środku każdego krążka wycinamy otworek, ja robiłam to nożykiem.

Z części ciasta przeznaczonej na blaszki, formujemy trzonki. Jeden koniec ma być wąski, tak by pasował do wyciętego otworu w blaszkach. Drugi koniec maczamy w białku, a następnie w maku.

Wszystkie części ciasteczek pieczemy w temperaturze 180oC, przez około 15-20 minut, aż się zarumienia.

Nadzienie

Mleko gotujemy z cukrem i masłem. W misce miksujemy jajka z mąką i dodajemy do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Masa powinna być gęsta.

Gorącym budyniem wypełniamy kapelusze, przykrywamy blaszkami, następnie w otworki w blaszce wsuwamy trzonki grzybków. Kapelusze polewamy polewą kakaową.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną