Przepis
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
250 g masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
Składniki na nadzienie:
400 ml mleka
1/2 szklanka cukru
100 g masła
2 jajka
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 białko
mak
polewa
Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrabiamy, gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części (kapelusze, blaszki, trzonki).
Część na kapelusze wałkujemy na grubość 3 mm, wycinamy krążki. Układamy je na natłuszczonych i obsypanych odrobina mąki, zewnętrznych częściach foremek do babeczek.
Część na blaszki również wałkujemy na grubość 3 mm, wycinamy krążki. Następnie na środku każdego krążka wycinamy otworek, ja robiłam to nożykiem.
Z części ciasta przeznaczonej na blaszki, formujemy trzonki. Jeden koniec ma być wąski, tak by pasował do wyciętego otworu w blaszkach. Drugi koniec maczamy w białku, a następnie w maku.
Wszystkie części ciasteczek pieczemy w temperaturze 180oC, przez około 15-20 minut, aż się zarumienia.
Nadzienie
Mleko gotujemy z cukrem i masłem. W misce miksujemy jajka z mąką i dodajemy do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Masa powinna być gęsta.
Gorącym budyniem wypełniamy kapelusze, przykrywamy blaszkami, następnie w otworki w blaszce wsuwamy trzonki grzybków. Kapelusze polewamy polewą kakaową.