Wiejskie Quiche

Niezły
Obiad
15.11.2014 8:25
Wiejskie Quiche

Przepis

Z nadmiaru ziemniaków nie wiedziałam co zrobić, za każdym razem kiszka albo babka. Dzisiaj trochę inna odsłona bo ziemniaki w quiche - pysznie. Świetny obiad albo kolacja, a składniki znajdą się w każdym domu. No to co do dzieła :)

Składniki:

ciasto

200 g mąki

100 g miękkiego masła

szczypta soli

5-7 łyżek ciepłej wody

farsz

0,5 kg ziemniaków

150 g wędzonego boczku

2 cebule

pęczek pietruszki

1 łyżka klarowanego masła

4 jajka

300 ml śmietany 18%

1 łyżeczka słodkiej papryki

szczypta papryki ostrej

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty.

Ziemniaki szorujemy, nie obieramy i gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni smażymy boczek, pokrojony w kosteczkę i cebulę na złocisty kolor.

Ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą -ostudzić, obrać i pokroić na plastry. Na patelni rozgrzać klarowane masło i podsmażyć ziemniaki na złotobrązowy kolor. Ziemniaki wymieszać z cebulą i boczkiem - wyłożyć na ciasto.

Jajka rozkłócić, dodać śmietanę i pokrojoną na drobno pietruszkę. Masę doprawiamy papryką i solą z pieprzem. Zalewamy masą śmietanową ciasto z farszem.

Pieczemy przez ok 50-65 minut w temperaturze 175 C bez termoobiegu.

Tartę podajemy posypana świeżą pietruszką. Idealnie pasuje dip czosnkowy :)