Przepis
Z nadmiaru ziemniaków nie wiedziałam co zrobić, za każdym razem kiszka albo babka. Dzisiaj trochę inna odsłona bo ziemniaki w quiche - pysznie. Świetny obiad albo kolacja, a składniki znajdą się w każdym domu. No to co do dzieła :)
Składniki:
ciasto
200 g mąki
100 g miękkiego masła
szczypta soli
5-7 łyżek ciepłej wody
farsz
0,5 kg ziemniaków
150 g wędzonego boczku
2 cebule
pęczek pietruszki
1 łyżka klarowanego masła
4 jajka
300 ml śmietany 18%
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta papryki ostrej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty.
Ziemniaki szorujemy, nie obieramy i gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni smażymy boczek, pokrojony w kosteczkę i cebulę na złocisty kolor.
Ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą -ostudzić, obrać i pokroić na plastry. Na patelni rozgrzać klarowane masło i podsmażyć ziemniaki na złotobrązowy kolor. Ziemniaki wymieszać z cebulą i boczkiem - wyłożyć na ciasto.
Jajka rozkłócić, dodać śmietanę i pokrojoną na drobno pietruszkę. Masę doprawiamy papryką i solą z pieprzem. Zalewamy masą śmietanową ciasto z farszem.
Pieczemy przez ok 50-65 minut w temperaturze 175 C bez termoobiegu.
Tartę podajemy posypana świeżą pietruszką. Idealnie pasuje dip czosnkowy :)