Krucho-drożdżowe paszteciki

Małgorzata
Przekąski
19.11.2016 23:04
Krucho-drożdżowe paszteciki

Składniki

Zaczyn drożdżowy
  1. 50 g świeżych drożdży
  2. 2 łyżki mleka
  3. 2 łyżki mąki
  4. 1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe
  1. 400 g mąki tortowej
  2. 100 g masła
  3. 250 ml ciepłego mleka
  4. 3 żółtka
  5. 1 łyżka cukru
  6. 1 łyżeczka soli
Nadzienie
  1. 1 kg mięsa z rosołu *
  2. 300 g kapusty kwaszonej
  3. 2 średnie cebule
  4. 1 jajko
  5. gałka muszkatołowa
  6. pieprz ziołowy
  7. pieprz czarny
  8. oliwa
  9. sól
Dodatkowo
  1. 1 żółtko
  2. czarnuszka
  3. sezam
  4. siemię lniane

Przepis

Zaczyn drożdżowy
  1. Do kubka wlewamy ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Ciasto
  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy żółtka. Ciasto powinno być gładkie. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, nie klejącego się do rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie
  1. Kapustę zalewamy zimna wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy na sicie, odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i drobno siekamy. Mięso mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy zmielone mięso, kapustę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Doprawiamy sporą ilością pieprzu ziołowego i świeżo otartej gałki muszkatołowej. Farsz podgrzewamy na małym cały czas mieszając, aby przyprawy się rozpuściły. Farsz powinien być dobrze doprawiony. Tak przygotowany farsz odstawiamy do wystudzenia, następnie dodajemy jajko i mieszamy do połączenia się składników.
  2. Ciasto przekładamy na blat obsypany mąką i wałkujemy na duży prostokąt. Wycinamy pasy o szerokości 10 cm. Z brzegu każdego paska układamy farsz i zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta z nadzieniem. Koniec drugiego brzegu paska zlepiamy na całej długości łączenia. Tak postępujemy z każdym paskiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej roladki łączeniem do blachy, zachowując odstępy pomiędzy roladkami. Nożem robimy na roladkach ukośne nacięcia w odstępach 4-5 cm uważając, aby nie przeciąć pasztecików do końca. Paszteciki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy ulubionymi nasionami. Tak przygotowane paszteciki odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 20-25 minut. Paszteciki powinny być rumiane.
  3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20-25 minut. Paszteciki powinny być rumiane. Podajemy z barszczem czerwonym. Paszteciki można podawać na zimno, ale świetnie podgrzewają się w mikrofali.
  4. * do farszu użyłam mięsa z rosołu. U mnie był to kurczak, indyk i trochę wołowiny
Notes
  1. - wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową
  2. - kapustę do farszu można zmielić razem z mięsem. Ja jednak wolę wyczuwalne kawałeczki kapusty w farszu
  3. - paszteciki można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno
  4. - paszteciki po upieczeniu można zamrozić
  5. - paszteciki można odgrzewać w mikrofali