Składniki
Zaczyn drożdżowy
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe
- 400 g mąki tortowej
- 100 g masła
- 250 ml ciepłego mleka
- 3 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie
- 1 kg mięsa z rosołu *
- 300 g kapusty kwaszonej
- 2 średnie cebule
- 1 jajko
- gałka muszkatołowa
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny
- oliwa
- sól
Dodatkowo
- 1 żółtko
- czarnuszka
- sezam
- siemię lniane
Przepis
Zaczyn drożdżowy
- Do kubka wlewamy ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Ciasto
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy żółtka. Ciasto powinno być gładkie. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, nie klejącego się do rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie
- Kapustę zalewamy zimna wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy na sicie, odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i drobno siekamy. Mięso mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy zmielone mięso, kapustę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Doprawiamy sporą ilością pieprzu ziołowego i świeżo otartej gałki muszkatołowej. Farsz podgrzewamy na małym cały czas mieszając, aby przyprawy się rozpuściły. Farsz powinien być dobrze doprawiony. Tak przygotowany farsz odstawiamy do wystudzenia, następnie dodajemy jajko i mieszamy do połączenia się składników.
- Ciasto przekładamy na blat obsypany mąką i wałkujemy na duży prostokąt. Wycinamy pasy o szerokości 10 cm. Z brzegu każdego paska układamy farsz i zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta z nadzieniem. Koniec drugiego brzegu paska zlepiamy na całej długości łączenia. Tak postępujemy z każdym paskiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej roladki łączeniem do blachy, zachowując odstępy pomiędzy roladkami. Nożem robimy na roladkach ukośne nacięcia w odstępach 4-5 cm uważając, aby nie przeciąć pasztecików do końca. Paszteciki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy ulubionymi nasionami. Tak przygotowane paszteciki odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 20-25 minut. Paszteciki powinny być rumiane.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20-25 minut. Paszteciki powinny być rumiane. Podajemy z barszczem czerwonym. Paszteciki można podawać na zimno, ale świetnie podgrzewają się w mikrofali.
- * do farszu użyłam mięsa z rosołu. U mnie był to kurczak, indyk i trochę wołowiny
Notes
- - wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową
- - kapustę do farszu można zmielić razem z mięsem. Ja jednak wolę wyczuwalne kawałeczki kapusty w farszu
- - paszteciki można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno
- - paszteciki po upieczeniu można zamrozić
- - paszteciki można odgrzewać w mikrofali