Kurczak generał

Ewelina
Przekąski
16.11.2014 10:30
Kurczak generał

Przepis

Dziś z okazji Dnia Kobiet upiekłam generała.Piekłam kurczaka w ten sposób jeszcze za nim zyskał rozgłos w programie ‚Kuchenne Rewolucje”.Kurczak pieczony w ten sposób ma pyszną,chrupiącą skórką i delikatne,soczyste mięso.No i zaskakująco wygląda,przyznacie.

Kurczak Generał

Składniki:

1 kurczak około 1,5 kg

500 ml jasnego piwa w butelce

Marynata:

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki papryki słodkiej

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

2 łyżeczki czubricy czerwonej

2 łyżki musztardy

1 łyżeczka majeranku

oliwa

sól

Przygotowanie:

Kurczaka dokładnie myjemy,osuszamy papierowym ręcznikiem i odcinamy szyję.Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy marynatą kurczaka w środku i z wierzchu.Oczywiście możemy użyć przypraw takich,jakie lubimy.Tak przygotowanego kurczaka najlepiej przykryć i pozostawić w lodówce na całą noc.Butelkę z piwem zanurzamy w ciepłej wodzie.Po chwili usuwamy etykietę i myjemy dokładnie butelkę.Kurczaka sadzamy na butelce tak,aby szyjka butelki wystawała po nad kurczaka.Kurczaka wstawiamy do naczynia żaroodpornego.Ja dodatkowo na dno naczynia wrzuciłam ziemniaki,które świetnie pasują do kurczaka.Ziemniaki skropiłam oliwą,posoliłam,dodałam pokrojony w plasterki czosnek i posypałam tymiankiem.Kurczaka wstawiamy na sam dół piekarnika nagrzanego do temperatury 180′C.Pieczemy 1 godzinę po czym zmniejszamy temperaturę do 150′C i pieczemy jeszcze godzinę.W czasie pieczenia piwo powinno wyciekać z butelki i oblewać kurczaka.Jeśli tak sie nie dzieje,możemy od czasu do czasu wsypać do butelki szczyptę soli.Wtedy piwo zacznie wyciekać.Ziemniaki od czasu do czasu należy przemieszać.Około 10-15 minut przed końcem pieczenia możemy włączyć termoobieg,jeśli kurczak nie nabrał odpowiedniego koloru.Po upieczeniu wyjmujemy naczynie z kurczakiem i odstawiamy na około 10-15 minut,aby mięso odpoczęło.Podajemy z ziemniakami i surówką.