Kurczak w krakersach

Ewelina
Obiad
03.09.2014 21:20
Kurczak w krakersach

Przepis

3 filety średnie z kurczaka

przyprawa do kurczaka

panierka:

180 gramów krakersów ( możemy użyć paprykowych, wtedy nie musimy dodawać papryki w proszku)

0,5 łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

2 rozkłócone jaja

olej do głębokiego smażenia

Filety myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki lub na niewielkie kawałki, oprószamy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.

Krakersy kruszymy, lecz najlepiej gdy zostaną małe kawałki ( panierka będzie bardziej chrupiąca), dodajemy paprykę, mieszamy.

Mięso obtaczamy najpierw z mące ziemniaczanej, następnie w jajkach, a potem w pokruszonych krakersach.

Wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy na złoto z obu stron, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.