Przepis
3 filety średnie z kurczaka
przyprawa do kurczaka
panierka:
180 gramów krakersów ( możemy użyć paprykowych, wtedy nie musimy dodawać papryki w proszku)
0,5 łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 rozkłócone jaja
olej do głębokiego smażenia
Filety myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki lub na niewielkie kawałki, oprószamy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
Krakersy kruszymy, lecz najlepiej gdy zostaną małe kawałki ( panierka będzie bardziej chrupiąca), dodajemy paprykę, mieszamy.
Mięso obtaczamy najpierw z mące ziemniaczanej, następnie w jajkach, a potem w pokruszonych krakersach.
Wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy na złoto z obu stron, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.