Kurczak miodowo-musztardowy

Ewelina
Obiad
17.11.2014 8:46
Kurczak miodowo-musztardowy

Przepis

Bardzo proste w przygotowaniu danie,niesamowicie aromatyczne i smaczne.Kurczak jest soczysty w środku i jednocześnie chrupiący z wierzchu.

Kurczak w miodowo-musztardowej glazurze

Składniki:

8 pałek kurczaka

125 ml płynnego miodu

4 łyżki musztardy Dijon

4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej

4 łyżki białego octu winnego

2 łyżki oleju słonecznikowego

sól i pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i nacinamy ostrym nożem w dwóch miejscach na ukos.Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą.W marynatę wkładamy kurczaka i dokładnie obtaczamy każdą pałkę kurczaka.Przykrywamy folia i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do 180′C.Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym.Wstawiamy do piekarnika.W trakcie pieczenia polewamy resztą marynaty.Pieczemy około 40-50 minut.Około 15 minut przed końcem czasu włączyłam termoobieg,żeby kurczak się ładnie zrumienił i był chrupiący.Podajemy posypane natką pietruszki.Sos powstały podczas pieczenia można wykorzystać do polania ziemniaków gdyż jest bardzo smaczny.

Inspiracja: Kwesta Smaku.