Dojrzewające ciasto na piernik

Ewelina
Ciasta
08.12.2014 17:53
Dojrzewające ciasto na piernik

Przepis

(foremka 30x25 cm)

Składniki:

500 g prawdziwego miodu

250 g dobrego masła

400 g drobnego cukru do wypieków

1 kg mąki pszennej tortowej

3 jajka (ze wsi)

½ szklanki zimnego mleka

3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

80 g przyprawy do piernika

Wykonanie:

Do garnka z grubym dnem wsypałam cukier, dodałam miód i masło. Wstawiłam na gaz. Wymieszałam. Masa ma się dobrze zagrzać, a składniki ze sobą połączyć. Odstawiłam do wystudzenia. Mieszałam od czasu do czasu, ponieważ na dnie zastyga cukier i się bryluje.

Sodę wymieszałam z mlekiem .

Do masy wsypywałam partiami mąkę i wbijałam kolejno jaka. Następnie dodałam pozostałe składniki: sodę z mlekiem, sól i przyprawę do piernika.

Wyrobiłam ciasto. Można ręką lub mikserem. Ja zrobiłam za pomocą miksera, bo wyrabianie ręką wychodzi ciężko, ponieważ ciasto jest trochę rzadkie i klei się do rąk. Ale takie ma być.

Ciasto przełożyłam do porcelanowej miski (może być garnek emaliowany, kamionkowe naczynie). Przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam w chłodne miejsce (spiżarnia, piwnica) na około 2-4 tygodnie.

Jeśli chcecie piec razem ze mną, to przygotujcie ciasto właśnie dzisiaj, odstawcie, żeby dojrzewało i ... zapraszam na kolejny etap pieczenia za około 4 tygodnie. Zapewniam, że warto :) Krys

* Inspiracja na bazie książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry.