Składniki
Mięso umyć i osuszyć.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać maślankę, olej, czosnek, pieprz, paprykę, sól i syrop klonowy. Do marynaty włożyć kawałki kurczaka tak, aby cały był nią przykryty.
Miskę przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko i taką ilość wody, by uzyskać ciasto nieco bardziej gęste niż na naleśniki. Dodać paprykę w proszku, pieprz kajeński i sól. Odstawić ciasto na 30 minut.
Płatki kukurydziane włożyć do foliowego woreczka i rozgnieść wałkiem. Zmieszać je z bułką tartą.
Rozgrzać olej do głębokiego smażenia.
Kurczaka wyjąć z marynaty, osączyć, zanurzyć w cieście naleśnikowym, a następnie obtoczyć w bułce tartej z płatkami. Przełożyć do rozgrzanego oleju i smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przepis
6 sztuk:
- 6 pałek z kurczaka
na marynatę:
- szklanka maślanki
- 4 łyżki oleju
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka sosu sojowego
na panierkę:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- sól do smaku
- szklanka bułki tartej
- szklanka płatków kukurydzianych