Jagodowe babeczki

Krzysztof
Przepisy
20.03.2014 7:35
Jagodowe babeczki

Przepis

Składniki na 12 sztuk:

200g jagód

120g masła

120g cukru

1 duże jajko

200g maślanki

250g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + trochę do obtoczenia owoców

½ łyżeczki sody

szczypta soli

aromat waniliowy

Jagody umyć i osączyć.

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Jajko roztrzepać widelcem i stopniowo dodać do masła, wlać maślankę i wymieszać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, łyżeczką mąki ziemniaczanej, sodą i solą, wymieszać. Masę mączną wsypać do maślanej, dodać parę kropli aromatu waniliowego i krótko wymieszać, aż wszystkie składniki zwilgotnieją. Połowę jagód obtoczyć w mące ziemniaczanej i wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać, aby nie uszkodzić owoców. Ciasto nałożyć do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi foremkami. Na wierzchu ułożyć jagody i lekko je docisnąć. Piec w temperaturze 160oC -170oC przez około 25-30 minut.