Budyń z brokułów

Ewelina
Obiad
10.11.2014 10:46
Budyń z brokułów

Przepis

Budyń z brokułów

Niedawno kupiłam książkę Julii Child "Gotuj z Julią". Książka zawiera wiele ciekawych i przydatnych porad oraz podstawowych przepisów. Julia to amerykańska mistrzyni kuchni, która studiowała w jednej z najbardziej prestiżowych szkół kulinarnych w Paryżu i stała się gwiazdą telewizyjną Ameryki. Zagłębiając się w treść książki, natknęłam się na stwierdzenie, iż budynie nie muszą być tylko podawane jako desery. Budynie mogą również pojawiać się jako dania obiadowe lub kolacyjne, lub stanowić dodatek do mięs. Zaprezentowała przepis na budyń z brokułów i tak mnie zaintrygowała, iż musiałam go wypróbować. Przepis banalny, składniki podstawowe. Fantastyczne budynie pieczone w foremkach w kąpieli wodnej, delikatne, aksamitne, intrygujące. Autorka przepisu poleca podawać je z sosem pomidorowym, beszamelowym lub polane zrumienioną na maśle bułką tartą. U mnie tylko posypane startym serem, ale i tak przepyszne! Budynie przypominają suflety, lekkie i puszyste z tą różnicą, że bez problemów można je odgrzewać. Polecam!

Budyń z brokułów

Składniki na 4 porcje:

4 jajka

2 szklanki brokułów

pół cebuli

2 kromki białego chleba

pół szklanki twardego żółtego sera

pół szklanki mleka lub śmietany

przyprawy: sól, pieprz, tabasco

2 łyżki posiekanej natki

Wykonanie:

Brokuły gotujemy kilka minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, kroimy na mniejsze części. Z chleba odcinamy skórki, a miąższ rozdrabniamy blenderem. Ser i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy solą, pieprzem, tabasco. Kokilki o średnicy około 10cm smarujemy masłem. Masę przelewamy do 2/3 wysokości foremek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremki układamy w wysokiej blaszce, wstawiamy do piekarnika i do blaszki wlewamy wrzątek tak, by sięgał do połowy foremek. Pieczemy 5 minut, obniżamy temperaturę do 160stopni i dopiekamy jeszcze 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy foremki z wody i odstawiamy na 10 minut do przestudzenia. Można podawać w foremkach lub wyjąć i ułożyć na talerzu.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną