Przepis
Składniki:
1 róża brokułu,
4 jaja (ugotowane na twardo),
1 łyżka majonezu,
1 łyżka jogurtu typu greckiego,
1 lub 2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
papryka czerwona do dekoracji
Brokuł dzielimy na części, wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody i po ponownym zagotowaniu, gotujemy przez 3 minuty. Następnie blanszujemy i studzimy. Powinien być al dente :) Jajka drobniutko siekamy, a ostudzonego brokuła miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków. Łączymy razem mieszając, dodajemy majonez i jogurt oraz wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sól i pieprz do smaku. Opcja blenderowania wchodzi w grę, ale osobiście jej nie preferuję, gdyż zmienia zupełnie postać oraz smak pasty. Wg mnie smaczniejsza jest pasta z drobniutko posiekanych produktów. Czerwoną paprykę drobno siekamy. Pastę należy nakładać na sucharki tuż przed podaniem, żeby były chrupiące.