Pasta brokułowa

Ewelina
Śniadania
03.03.2015 8:33
Pasta brokułowa

Przepis

Składniki:

1 róża brokułu,

4 jaja (ugotowane na twardo),

1 łyżka majonezu,

1 łyżka jogurtu typu greckiego,

1 lub 2 ząbki czosnku,

sól, pieprz,

papryka czerwona do dekoracji

Brokuł dzielimy na części, wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody i po ponownym zagotowaniu, gotujemy przez 3 minuty. Następnie blanszujemy i studzimy. Powinien być al dente :) Jajka drobniutko siekamy, a ostudzonego brokuła miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków. Łączymy razem mieszając, dodajemy majonez i jogurt oraz wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sól i pieprz do smaku. Opcja blenderowania wchodzi w grę, ale osobiście jej nie preferuję, gdyż zmienia zupełnie postać oraz smak pasty. Wg mnie smaczniejsza jest pasta z drobniutko posiekanych produktów. Czerwoną paprykę drobno siekamy. Pastę należy nakładać na sucharki tuż przed podaniem, żeby były chrupiące.