Przepis
Zapiekanka z wołowiną i makaronem orkiszowym
Co potrzebujemy:
naczynie żaroodporne moje ma 2,4 l
mała patelnia
1 mały garnek
1 duży garnek
wysokie naczynie lub miska
blender
Składniki:
2 ziemniaki średniej wielkości
1 mała czerwona papryka
1/2 cukinii
1 duża czerwona cebula
100-150 g różyczek brokułu
100 g różyczek kalafioru
1 marchewka
500 g mielonego mięsa wołowego
przyprawy do smaku: to już wasza inwencja twórcza
100-120 g makaronu orkiszowego
Składniki na sos:
1 jajko
1 szklanka jogurtu naturalnego tyou greckiego
1/2 kostki sera camembert light
1 plasterek sera gouda odtłuszczonego
sól himalajska
pieprz
1/2 łyżeczki czosnku staropolskiego
Dodatki:
mozzarella
suszone płatki czosnku
kiełki słonecznika
bazylia
Przygotowanie sosu:
Wszystkie wymienione składniki miksujemy blenderem. Jeżeli chcecie możecie oczywiście doprawić po swojemu.
Przygotowanie warzyw:
Warzywa myjemy, te które trzeba obieramy i gotujemy do momentu aż trochę zmiękną (do gotowanie wrzucamy: ziemniaki, brokuły, kalafior i marchewkę). Wodę lekko dosalam solą himalajską. U mnie gotowały się pod przykryciem około 15 minut. Ugotowane ziemniaki i marchewkę kroimy na plastry.
Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę.
Makaron- gotujemy wedle zaleceń producenta.
Przygotowanie mięsa:
Mięso wołowe doprawiamy solą himalajską i pieprzem. Ja dodałam również szczyptę przyprawy, która dostałam z Włoch. Zawierała w sobie rozmaryn, suszony czosnek i pomidory. Mieszamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Mięso na patelni rozdrabniamy na jak najmniejsze kawałki. Gdy będzie już usmażone odstawiamy na chwilkę.
Do naczynia najpierw na sam spód wkładamy pokrojone ziemniaki potem mięso. Cukinia rozłożona na bokach naczynia. Na mięso wyłożyłam paprykę, makaron, cebulę, marchewkę oraz brokuły i kalafior. Całość zalałam sosem. Na samą górę położyłam pokrojony w plastry ser mozzarella i płatki czosnku.
Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.