Zapiekanka z wołowiną i makaronem

Ewelina
Zapiekanki
06.11.2014 23:20
Zapiekanka z wołowiną i makaronem

Przepis

Zapiekanka z wołowiną i makaronem orkiszowym

Co potrzebujemy:

naczynie żaroodporne moje ma 2,4 l

mała patelnia

1 mały garnek

1 duży garnek

wysokie naczynie lub miska

blender

Składniki:

2 ziemniaki średniej wielkości

1 mała czerwona papryka

1/2 cukinii

1 duża czerwona cebula

100-150 g różyczek brokułu

100 g różyczek kalafioru

1 marchewka

500 g mielonego mięsa wołowego

przyprawy do smaku: to już wasza inwencja twórcza

100-120 g makaronu orkiszowego

Składniki na sos:

1 jajko

1 szklanka jogurtu naturalnego tyou greckiego

1/2 kostki sera camembert light

1 plasterek sera gouda odtłuszczonego

sól himalajska

pieprz

1/2 łyżeczki czosnku staropolskiego

Dodatki:

mozzarella

suszone płatki czosnku

kiełki słonecznika

bazylia

Przygotowanie sosu:

Wszystkie wymienione składniki miksujemy blenderem. Jeżeli chcecie możecie oczywiście doprawić po swojemu.

Przygotowanie warzyw:

Warzywa myjemy, te które trzeba obieramy i gotujemy do momentu aż trochę zmiękną (do gotowanie wrzucamy: ziemniaki, brokuły, kalafior i marchewkę). Wodę lekko dosalam solą himalajską. U mnie gotowały się pod przykryciem około 15 minut. Ugotowane ziemniaki i marchewkę kroimy na plastry.

Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę.

Makaron- gotujemy wedle zaleceń producenta.

Przygotowanie mięsa:

Mięso wołowe doprawiamy solą himalajską i pieprzem. Ja dodałam również szczyptę przyprawy, która dostałam z Włoch. Zawierała w sobie rozmaryn, suszony czosnek i pomidory. Mieszamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Mięso na patelni rozdrabniamy na jak najmniejsze kawałki. Gdy będzie już usmażone odstawiamy na chwilkę.

Do naczynia najpierw na sam spód wkładamy pokrojone ziemniaki potem mięso. Cukinia rozłożona na bokach naczynia. Na mięso wyłożyłam paprykę, makaron, cebulę, marchewkę oraz brokuły i kalafior. Całość zalałam sosem. Na samą górę położyłam pokrojony w plastry ser mozzarella i płatki czosnku.

Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.