Super ostry krem z papryki

Ewelina
Zupy
06.11.2014 23:15
Super ostry krem z papryki

Przepis

Składniki i przepis na wywar (bulion):

Składniki:

1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka

1 cebula

por

3 marchewki

2 pietruszki

1/4 selera

natka kopru

natka pietruszki

ziele angielskie

liście laurowe

czosnek (5 ząbków obrane)

czubata łyżka ususzonych papryczek chilli

8 czerwonych papryk

3 duże cebule

1 łyżeczka masła

Przygotowanie wywaru:

Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr. Więcej o bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw.

Dodatkowo:

Do gotującego się wywaru dodaję uduszoną paprykę. Dusiłam ją w głębokiej patelni gdzie dodałam masło i posiekana cebulę. Paprykę doprawiłam szczyptą soli himalajskiej i pieprzem. Dusiła się około 30-40 minut.

Całość zmiksowałam blenderem.

Dodatki:

Zupę dodatkowo doprawiłam kefirem. Dzięki niemu zupa jest nieco mniej ostra :)