Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Ewelina
Zupy
17.06.2014 9:46
Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Przepis

Krem z pieczonych pomidorów i papryki

1 kg pomidorów

2 czerwone papryki

1 pomidory z puszki (krojone, 400g)

150 ml warzywnego bulionu

1 cebula

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

pieprz, sól

szczypta cynamonu

bazylia, oregano

natka pietruszki do dekoracji

Pomidory i paprykę myjemy a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy posiekany czosnek, posypujemy pieprzem i solą, skrapiany oliwą z oliwek. Wszystko wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok 30 minut. Po tym czasie zostawiamy pomidory i paprykę do ostygnięcia.

Warzywa obieramy ze skórki.

Cebulę należy zeszklić a następnie dodać do pomidorów i papryki. Dodajemy bulion, pomidory z puszki i wszystko razem miksujemy. Całość gotujemy, dodajemy sól, pieprz, paprykę ostra i słodką, szczyptę cynamonu oraz bazylię i oregano.

Krem z pieczonych pomidorów i papryki dekorujemy natką pietruszki.