Przepis
Miała być ... pomidorówka. Zastąpiłam pomidory czerwoną papryką.
Tata trzy razy dopytywał "Czy aby napewno jej nie ugotowałaś?".
To chyba dobrze o niej świadczy. Jest niesamowicie kremowa!
5 szklanek pokrojonej papryki
1 1/2 szklanki mleka orzechowego
1/4 szklanki świeżej bazylii, porwanych listków
2 łyżeczki suszonego oregano
2 namoczone daktyle
Szczypta soli morskiej, do smaku
1/2 łyżeczki przeciśniętego czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek virgin
Szczypta pieprzu ziołowego, do smaku
1. Paprykę wraz z mlekiem, bazylią, oregano, daktylem, solą i czosnkiem zmiksuj na gładko w blenderze.
2. Podczas miksowania dolej powoli oliwę. Aby zupa była ciepła miksuj ją przez extra dodatkowe 2 minuty.
Zupę można przechowywać w lodówce do 2 dni.