Kremowa zupa paprykowa

Ewelina
Zupy
15.09.2014 8:19
Kremowa zupa paprykowa

Przepis

Miała być ... pomidorówka. Zastąpiłam pomidory czerwoną papryką.

Tata trzy razy dopytywał "Czy aby napewno jej nie ugotowałaś?".

To chyba dobrze o niej świadczy. Jest niesamowicie kremowa!

5 szklanek pokrojonej papryki

1 1/2 szklanki mleka orzechowego

1/4 szklanki świeżej bazylii, porwanych listków

2 łyżeczki suszonego oregano

2 namoczone daktyle

Szczypta soli morskiej, do smaku

1/2 łyżeczki przeciśniętego czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek virgin

Szczypta pieprzu ziołowego, do smaku

1. Paprykę wraz z mlekiem, bazylią, oregano, daktylem, solą i czosnkiem zmiksuj na gładko w blenderze.

2. Podczas miksowania dolej powoli oliwę. Aby zupa była ciepła miksuj ją przez extra dodatkowe 2 minuty.

Zupę można przechowywać w lodówce do 2 dni.