Zupa krem z pomidorów i papryki

Agnieszka
Zupy
02.06.2015 23:00
Zupa krem z pomidorów i papryki
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

SKŁADNIKI:

3 papryki kolorowe

2 cebule czerwone

6-7 pomidorów

2 łyżki masła

3 ząbki czosnku

200 ml wody

sól

pieprz

zioła prowansalskie

śmietanka kremówka do ozdoby

Przepis

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni lub w głębszym rondlu rozpuścić 2 łyżki masła. Dodać 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, lekko podsmażyć – czosnek szybko się pali więc smażyć na małym ogniu. Czerwoną cebulę pokroić w ćwiartki, dołożyć na patelnie. Papryki kolorowe oczyścić, pokroić , dodać do cebuli. Całość podduszać ok 10 minut. W tym czasie sparzyć pomidory , obrać, pokroić dodać do pozostałych warzyw. Dodać przyprawy, zmniejszyć ogień do minimum i dusić, ok 10 minut. Po tym czasie zblendować. Przed podaniem polałam odrobiną śmietany kremówki. Smacznego